The short answer
Section 179 lets a business deduct the cost of qualifying equipment in the year it is placed in service rather than depreciating it over time, and financing the purchase does not by itself disqualify it. Annual limits apply and change, so confirm current figures with the IRS or your CPA.
Key takeaways
- Section 179 allows eligible businesses to expense qualifying equipment in the year it is put into service.
- The deduction is generally based on the equipment's cost, not on how much cash you paid up front.
- The deduction has annual dollar limits and cannot exceed the business's taxable income for the year.
- Bonus depreciation is a separate rule that Congress has adjusted repeatedly. Always confirm the current rate.
The idea in plain language
Normally, when a business buys equipment, it deducts the cost gradually over several years through depreciation. Section 179 of the Internal Revenue Code is an exception. It allows a business to deduct part or all of the cost of qualifying property in the year the property is placed in service.
For a business that is buying equipment on financing, the appeal is straightforward: the equipment starts earning money immediately, and the tax deduction can arrive in the same year, even though the payments are spread out over several.
This article is general information, not tax advice. The rules are detailed, and an accountant should confirm how they apply to your return.
Does financing change eligibility?
Generally, no. The deduction is tied to the cost of the equipment and when it is placed in service for business use, rather than to how much cash left your account that year. A business that finances a machine with a loan can usually still claim the deduction, subject to the rules below.
This matters when you compare options. Paying cash would drain your reserves, while an equipment loan preserves working capital and can still produce a deduction. Our guide to equipment financing vs. leasing explains why a lease may be treated differently. Ask your CPA how a particular lease structure is taxed before you assume the same result.
What generally qualifies
According to the IRS guide to depreciation (Publication 946), qualifying property is typically tangible personal property used in the business, such as:
- Machinery and equipment
- Business vehicles that meet the rules for that category
- Computers and office equipment
- Certain off-the-shelf software
- Some qualifying improvements to nonresidential property
Property also generally needs to be used more than half the time for business. Items used mainly for personal purposes, and most real estate, are treated differently.
The limits that matter
Section 179 comes with guardrails. Verify the current figures in IRS Publication 946 or with your accountant, because Congress adjusts them:
- An annual dollar limit on the amount you can expense.
- A phase-out threshold. If you place a large total amount of qualifying property in service in one year, the allowed deduction starts to shrink.
- A taxable income limit. The deduction generally cannot create a business loss; unused amounts may carry forward.
- Business-use requirement. The deduction is reduced if business use is not the whole story.
- Placed-in-service timing. The equipment must be ready and available for use during the tax year, not merely ordered.
A common mistake: buying in December and assuming the deduction applies even though the equipment is not installed and running until January. Timing is about when the property is placed in service.
How bonus depreciation fits in
Bonus depreciation is a separate provision that allows a percentage of qualifying property's cost to be deducted in the first year, and it can apply after the Section 179 limit has been reached. Unlike Section 179, it is not limited by taxable income in the same way.
The bonus percentage has been changed by Congress several times, so the figure that applied to last year's purchase may not apply to this year's. Do not rely on a number you read in an old article, including this one. Check the current rule in IRS Publication 946, or ask your CPA, before you commit to a purchase date.
Questions to ask your accountant before you buy
- What is the Section 179 limit for this year, and does my total purchasing push me into the phase-out range?
- Is bonus depreciation available this year, and at what percentage?
- Do I have enough taxable income to use the full deduction, or will part carry forward?
- How should we treat this specific purchase: loan, lease or lease-to-own?
- By what date does the equipment need to be installed and in use to count for this tax year?
Bring the financing quote with you. The payment you can afford and the deduction you can use are two separate calculations, and you want both to work. When you are ready to compare financing, a lendfloCapital advisor can review equipment financing options with you.
Tax rules change. This is not tax advice; consult a qualified tax professional.
lendfloCapital
Ready to put this knowledge to work?
Tell us about your business and a lendfloCapital advisor will review your options and walk you through what fits.
Frequently asked questions
Can I take the Section 179 deduction on equipment I financed?
Generally yes. The deduction is based on the cost of qualifying equipment placed in service for business use, not on how much cash you paid in the year. Confirm the details for your situation with a tax professional.
Is there a limit on the Section 179 deduction?
Yes. There is an annual dollar limit, a phase-out when total purchases are very large, and a cap tied to the business's taxable income. The figures change, so check IRS Publication 946 or ask your accountant.
Is Section 179 the same as bonus depreciation?
No. They are separate provisions that can be used together. Section 179 has its own dollar and income limits; bonus depreciation applies a percentage that Congress has adjusted over time.
Does leasing equipment qualify for Section 179?
It depends on how the lease is structured. Some leases are treated like purchases for tax purposes and others are treated as rentals. Ask your CPA before assuming either result.



